O NAS  /  DLA PRODUCENTÓW I ROLNIKÓW

OFERTA DLA PRODUCENTÓW ŻYWNOŚCI I ROLNIKÓW


Już na początku naszej działalności równolegle do dystrybucji produktów spożywczych rozpoczęliśmy współpracę z producentami żywności oraz rolnikami w zakresie dostaw kwasu mlekowego i octu jabłkowego.

Przetwórnie chętnie stosują zamiast tradycyjnego octu spirytusowego kwas mlekowy lub ocet jabłkowy, oba te produkty są naturalne i zdrowe, a ich wykorzystanie podnosi walory produktów.

KWAS MLEKOWY L(+)

wykorzystywany jest zarówno w przemyśle spożywczym jak i rolniczym.
szczegółowe informacje: kwas mlekowy 50% i 80%

kwas mlekowy

Otrzymuje się go z naturalnej fermentacji białego cukru spożywczego.
Służy do bezpośredniego użycia jako środek zakwaszający, konserwujący i poprawiający walory smakowe.
W odróżnieniu od octu spirytusowego jest całkowicie przyswajany przez organizm, tym samym nie powoduje uszkodzeń wątroby, nerek, trzustki, pęcherza i woreczka żółciowego.
Bakterie kwasu mlekowego produkują substancje przeciwbakteryjne, które odgrywają ważną rolę w zakresie bezpieczeństwa żywności. 
Dzięki właściwościom bakteriologicznym hamuje rozwój szkodliwych drobnoustrojów w przewodzie pokarmowym, co korzystnie wpływa na procesy trawienia.
Zawiera niezbędne dla życia mikroelementy tj.: wapń, magnez, potas i żelazo.

W przemyśle spożywczym stosowany jest do następujących celów:
1/ produkcji przetworów owocowych i warzywnych (ogórki konserwowe, dodatek do ogórków
    kiszonych, papryki konserwowej, warzyw marynowanych, sałatek warzywnych, dżemów,
    marmolady);
2/ produkcji przetworów rybnych;
3/ produkcji napojów (poprawa smaku, uwydatnienie naturalnego aromatu owocowego,
    właściwości konserwujące – stosowany jako zamiennik kwasu benzoesowego i
    askorbowego),
4/ piwowarstwo, winiarstwo;
5/ piekarnictwo (do korygowania kwasowości ciasta);
6/ mleczarstwo (do korygowania kwasowości mleka przy wyrobie serów, do zakwaszania
    śmietany);
7/ produkcji przetworów mięsnych

płynny KWAS MLEKOWY oferujemy w stężeniu 50% i 80%
dostępne opakowania 1kg, 5kg, 25kg i 30kg

w celu uzyskania oferty prosimy złożyć zapytanie mailowe 

Informacje dodatkowe dla ubojni: 
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 101/2013 z dnia 4 lutego 2013 r.

Informacje dodatkowe dla piekarni:
biokonserwacja pieczywa
dawne receptury z wykorzystaniem kwasu mlekowego 

ARTYKUŁ O KWASIE MLEKOWYM I JEGO WPŁYWIE NA ORGANIZM

UKIERUNKOWANA FERMENTACJA MLEKOWA OGÓRKÓW Z UPRAW EKOLOGICZNYCH PRZY ZASTOSOWANIU WYSELEKCJONOWANYCH KULTUR STARTEROWYCH BAKTERII FERMENTACJI MLEKOWEJ

Beata CHABŁOWSKA, Katarzyna PIASECKA-JÓŹWIAK, Joanna ROZMIERSKA, Emilia SZKUDZIŃSKA-RZESZOWIAK Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, Zakład Technologii Fermentacji

PROBIOTYCZNE BAKTERIE FERMENTACJI MLEKOWEJ (LAB)

Julitta Gajewska, Mieczysław K. Błaszczyk
Samodzielny Zakład Biologii Mikroorganizmów, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego

Jak stosować kwas mlekowy W PSZCZELARSTWIE ?

Kwas mlekowy wykorzystuje się w okresie jesiennym przeciwko warrozie. Sprawdza się przy niskich temperaturach otoczenia.
Nie należy go używać w czasie pożytku i w obecności w gnieździe miodu towarowego.
Kwas mlekowy należy stosować w okresie, gdy w gnieździe nie ma czerwiu. 
Do oprysku stosuje się roztwór wodny kwasu mlekowego o stężeniu 15%.
Aby go uzyskać - 1 l kwasu mlekowego o stężeniu 80% mieszamy z 5,2 l wody destylowanej.
Pozyskanym roztworem należy dwukrotnie opryskać pszczoły na plastrach, nie dopuszczając do ich przemoczenia.
Na jeden plaster zużywa się od 10 do 12 ml roztworu, nanosząc spryskiwaczem 5-6 ml na jedną stronę dobrze obsianego przez pszczoły plastra.
Na jeden korpus gniazdowy należy użyć jednorazowo od 100 do 120 ml roztworu kwasu.
Jeśli w gnieździe bytuje mała ilości pszczół należy dawkę odpowiednio zmniejszyć.

polecamy PORTAL PSZCZELARSKI w którym znajdziecie sporo informacji i praktycznych porad.

 

OCET JABŁKOWY

ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy to źródło witamin: a, b1, b2, b6, c, e, p, beta-karotenu oraz żelaza, potasu, fluoru,chloru, miedzi, wapnia, magnezu, sodu, fosforu i krzemu.

WARTOŚĆ pH 3 

Nasz ocet jabłkowy produkowany jest w drodze naturalnej biologicznej fermentacji octowej moszczu jabłkowego.

Im odmiana jabłek jest soczystsza i słodsza tym pozyskany ocet mocniejszy, gdyż proces fermentacji uzależniony jest od wysokości zawartego w jabłkach cukru.

Ocet jabłkowy ma właściwości bakteriostatyczne i grzybobójcze, w przetwórstwie warzywno-owocowym z powodzeniem zastępuje ocet spirytusowy nadając przetworom charakteru i wydobywając z nich głębię smaku.

Ocet jabłkowy podnosi walory zdrowotne produktów.

Wykorzystywany jest w produkcji przetworów o obniżonej kaloryczności.

Ma zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym, jego właściwości doceniane są w produkcji naturalnych kosmetyków oraz organicznych środków czyszczących.

Wykorzystywany jest w rolnictwie jako pochodna kwasu jabłkowego. 

  

OCET JABŁKOWY oferujemy w stężeniu 6% i 10%
dostępne opakowania 5l; 11l i 34l

w celu uzyskania oferty prosimy złożyć zapytanie mailowe