O NAS  /  PRODUKTY PRIMUS  /  OLEJ LNIANY

OLEJ LNIANY

Olej lniany PRIMUS - nierafinowany

AUDYT ZAKOŃCZONY!top produkt doceń polskie
Nasze produkty uzyskały certyfikat "DOCEŃ POLSKIE"
OLEJ RZEPAKOWY I SŁONECZNIKOWY - znak TOP PRODUKT  2015 R


Nasz olej tłoczony jest na zimno ze specjalnie wyselekcjonowanych odmian lnu wolnych od GMO. 
Jest to olej roślinny o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych
Omega -3 i Omega – 6 .

Posiada żółtą barwę, charakterystyczny dla niego lekko orzechowy
smak i zapach.

Nasz olej może być z powodzeniem stosowany w diecie opracowanej przez dr Budwig.

Najwięcej właściwości zachowuje podczas stosowania na zimno: jest idealny jako dodatek do surówek, dresingów, sera białego, ryb, kasz i pieczywa. Nie należy go używać do głębokiego smażenia, gdyż wówczas traci swoje cenne właściwości.

Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oleju lnianym usuwają z organizmu nadmiar "złego cholesterolu", równocześnie podnoszą poziom tzw. "dobrego cholesterolu". Wpływają na rozszerzanie naczyń wieńcowych i zwiększają siłę skurczu mięśnia sercowego. Zmniejszają ryzyko nadciśnienia, miażdżycy oraz chorób serca. To właśnie z tego względu olej lniany zalecany jest w profilaktyce chorób układu krążenia.

Olej lniany stosowany jest również w profilaktyce chorób przewodu pokarmowego. Wspomaga on leczenie choroby wrzodowej żołądka i jelita grubego.

Stosowany jest w leczeniu schorzeń skóry. Znajduje zastosowanie w przypadku takich chorób jak: toczeń czy łuszczyca. Olejem lnianym skutecznie można leczyć też oparzenia.

Nasz olej lniany tłoczony jest metodami tradycyjnymi i filtrowany jest grawitacyjnie, czyli bez użycia środków chemicznych. 

Olej liany należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

OLEJ LNIANY PRIMUS

Jest to w 100% nierafinowany olej lniany tłoczony na zimno.

Wartość odżywcza w 100g (107ml)
wartość energetyczna 3700kj/kcal
białko 0g
węglowodany 0g
tłuszcz 100g

w tym:

nasycone kwasy tłuszczowe 8g
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe 17,7g
wielonienasycone kwasy tłuszczowe 69,3g
kwasy tłuszczowe Omega-3 56g (560%)*
kwasy tłuszczowe Omega-6 13,2g (270%)*

*% zalecanej dziennej dawki do spożycia.

 

Przy olejach tłoczonych na zimno nierafinowanych, proces tłoczenia jest „prosty” i tak powstaje nasz olej rzepakowy, słonecznikowy i lniany:

Najpierw wybieramy ziarno. Jego jakość jest bardzo istotna, musi pochodzić ze sprawdzonych upraw i spełniać wysokie parametry jakościowe, aby olej miał przyjemny smak, zapach i zawierał w sobie najcenniejsze dla zdrowia kwasy tłuszczowe, witaminy, enzymy, lecytynę i mikroelementy.
Ziarno jest tu najdroższym elementem produkcji.
Tłoczenie na zimno to proces jednostopniowy, ziarno poddawane jest prasie tylko raz.
A wszystko przebiega następująco.
Ziarno poddawane jest prasie – naciskowi w wyniku którego olej zostaje wytłoczony i cedzidłami odprowadzony do zbiornika zwanego kaskadą, w ten sposób zostają zachowane wszystkie składniki mineralne.
Po „odpoczynku”olej zostaje rozlany do opakowań detalicznych. I w takiej formie trafia do odbiorców. 
W butelkach, może pojawić się zawiesina lub osad, które są naturalne i swiadczą o tym, że najcenniejsze właściwości oleju zostały zachowane. Jest to zaleta olei nieoczyszczonych.
W całym procesie tłoczenia nie używa się niczego, co zakłóciłoby jakość i naturalność oleju.

Pozostałości z wytłoczonego ziarna czyli wytłoki inaczej makuchy, stanowią nieocenione źródło witamin dla zwierząt hodowlanych, toteż wykorzystywane są jako pełnowartościowa pasza.

tabela zawartości kwasów tłuszczowych w olejach

Jeśli chcesz wykorzystać nasze opracowanie - poproś - sam bez naszej zgody nie możesz tego tekstu rozpowszechniać. Chroni nas prawo autorskie.