O NAS  /  PRODUKTY PRIMUS  /  MIODY EKOLOGICZNE

MIODY Z UPRAW EKOLOGICZNYCH

 miód ekologiczny

NOWOŚĆ maj 2019 – MIODY BIO - z ekologicznych upraw lawendy, słonecznika i ostropestu plamistego.
Miody pozyskiwane są z południowo-wschodnich terenów Europy; nr wet. EU96170076 nr certyfikatu bio 4-00703-2018
Miody dostępne są w słoiczkach 300g, w ręcznie wykonanym opakowaniu, każdy słoiczek posiada bambusową łyżeczkę, są idealne do zestawów prezentowych.

MIÓD SŁONECZNIKOWY

Miód słonecznikowy posiada wiele właściwości prozdrowotnych dla całego organizmu. Jest on niezwykle przydatny w zmaganiu się z chorobami układu krążenia, chorobami wątroby, oraz chorobami układu oddechowego. Stosuje się go w profilaktyce schorzeń układu pokarmowego i trawiennego, poprawia pracę jelit i żołądka. Miód słonecznikowy ma właściwości antymiażdżycowe poprawia dotlenienie naczyń krwionośnych i mięśnia sercowego. Ze względu na właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne warto po niego sięgnąć podczas infekcji i przeziębień. Ze względu na właściwości detoksykacyjne oraz sporą zawartość potasu pomocny jest w rekonwalescencji nerek.
Miód ten stosunkowo szybko uzyskuje konsystencję kremową, jest aromatyczny i ma wyjątkowy smak. Jest bardzo lubiany przez dzieci.

MIÓD LAWENDOWY 

Miód lawendowy posiada silne właściwości przeciwzapalne i antyseptyczne –przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Z tego względu wykorzystuje się go w profilaktyce i wspomagająco przy leczeniu chorób infekcyjnych. Ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Stanowi dobre źródło energii dla mięśnia sercowego, obniża ciśnienie krwi rozszerzając naczynia krwionośne. Regularnie spożywany ogranicza ryzyko miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca oraz zawału. Właściwości spazmolityczne miodu mogą być wykorzystywane w dolegliwościach układu pokarmowego. Witaminy z grupy B oddziałują korzystnie na system nerwowy. Miód lawendowy pomocny jest w stanach stresu, przemęczenia, bezsenności, przy napięciowych bólach głowy. Miód ten ma właściwości uspokajające i lekko nasenne.

Miód ten stosunkowo szybko uzyskuje konsystencję kremową, jest aromatyczny i ma wyjątkowy smak. Jest bardzo lubiany przez dzieci.

MIÓD Z OSTROPESTU PLAMISTEGO

Ostropest plamisty uznawany jest za roślinę leczniczą od ponad 2 tysięcy lat. Ze względu na zawartość silnego przeciwutleniacza – sylimaryny oraz amin biogennych i flawonoidów, stosowany jest w profilaktyce chorób wątroby, w walce z żółtaczką oraz kamicą pęcherzyka żółciowego. Produkty z ostropestu plamistego wykazują właściwości detoksykacyjne, czyli mogą być wykorzystywane w procesie odtruwania - oczyszczania organizmu. Ostropest wykorzystywany jest w profilaktyce chorób serca, w tym miażdżycy oraz korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego. Skutecznie chroni przed zawałem serca. Obniża zawartość cholesterolu we krwi. Ostropest plamisty skutecznie wzmacnia odporność. Ma silne działanie antynowotworowe, przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwgrzybiczne.
Ponad to miód z ostropestu wspomaga organizm przy dolegliwościach takich jak: zgaga, ból głowy, wzdęcia, brak apetytu.
Miód ten stosunkowo szybko uzyskuje konsystencję kremową, jest aromatyczny i ma wyjątkowy smak. Jest bardzo lubiany przez dzieci.

 

MIÓD RZEPAKOWY

 

Miód rzepakowy jest łatwo przyswajalny. Polecany jest osobom z nadciśnieniem oraz z problemami układu trawiennego. Dzięki właściwościom regeneracyjnym wspomaga proces rekonwalescencji, działa wzmacniająco po wysiłku psycho-fizycznym.

Miód rzepakowy można także stosować zewnętrznie. Wykazuje on właściwości regeneracyjne dla poparzonej skóry oraz ułatwia gojenie się ran.Miód rzepakowy jest źródłem flawonoidów, garbników, olejków eterycznych oraz biopierwiastków. Zawiera on Bor - pierwiastek rzadko występujący w przyrodzie, a niezbędny do zachowania równowagi w organizmie. Istotny dla prawidłowej budowy tkanki kostnej, prawidłowego funkcjonowania tarczycy i śledziony.Ponad to miód ten zawiera witaminy z grupy B, witaminy z grupy K, witaminę C iŻelazo (ogólna przyswajalność żelaza z pożywienia wynosi zaledwie 25%, natomiast z miodu rzepakowego to aż 63%.), kwasy fenolowe, Potas i Magnez.
Miód rzepakowy ma wszechstronne zastosowanie w medycynie naturalnej. Ma korzystny wpływ na dolegliwości ze strony układu krwionośnego, choroby nerek i wątroby, problemy z żołądkiem, skórą, infekcje i przemęczenie.
Miód rzepakowy charakteryzuje się jasnym kolorem, zdarza się nawet że jest biały. Najszybciej ulega też krystalizacji, czasem jeszcze na plastrach w pasiece. Dlatego w sprzedaży można go spotkać najczęściej w formie kremu. Ma charakterystyczny dość intensywny zapach, jest delikatny w smaku.


CO O MIODZIE WARTO WIEDZIEĆ ?

 

Wszystkie miody można stosować przy przeziębieniach, osłabieniu i w profilaktyce całorocznej...

Rozróżniamy: miód nektarowy - z nektaru roślin; miód spadziowy - 
ze spadzi zebranej z pędów roślin, oraz miód nektarowo-spadziowy - powstały częściowo z nektaru 
a częściowo ze spadzi.

Miód stosuje się przede wszystkim profilaktycznie oraz jako środek wspomagający podstawowe leczenie.
Miód korzystnie wpływa na serce i układ krążenia. Zwiększa siłę skurczu i wydolność mięśnia sercowego, rozszerza naczynia wieńcowe serca i polepsza krążenie. Przyczynia się do zahamowania procesu miażdżycowego. Stosuje się go w leczeniu nerwicy oraz zaburzeń akcji serca.
Miód powoduje obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Miód odznacza się właściwościami antybiotycznymi, wykrztuśnymi i przeciwzapalnymi
w schorzeniach górnych dróg oddechowych oraz przeziębieniach. Miód dzięki niskiej zawartości białka oraz jonów sodu i chloru korzystnie wpływa na nerki i drogi moczowe. Rozszerza naczynia krwionośne nerek i zwiększa ich filtrację.  Zapobiega powstawaniu piasku i kamieni w nerkach i pęcherzu moczowym.
Miód  wpływa leczniczo  na wątrobę i drogi żółciowe. Spełnia istotną rolę w procesie odżywiania komórek wątrobowych oraz  odtruwania. 
Miód normalizuje pracę żołądka. Przyspiesza gojenie błon śluzowych żołądka i dwunastnicy, działa również przeciwzapalnie.
Pobudza funkcje pracy jelit.
Miód uspokaja, korzystnie wpływa na poprawę czynności i rozwój ośrodkowego układu nerwowego.
Miód można stosować samodzielnie, jak również w połączeniu z ciepłym mlekiem i masłem, sokiem z cytryny, sokami z warzyw, a także z naparami ziołowymi. 


Fitoterapia miodami:

MIÓD GRYCZANY,
Zalecany przy schorzeniach układu krążenia na tle miażdżycowym
 i nadciśnieniu. Wzmacnia naczynia krwionośne. Zalecany przy niedoborze żelaza we krwi. Bogaty w magnez wspomaga kuracje nowotworowe.  Działa również uspokajająco. 
MIÓD Z MALINY LEŚNEJ,
Zalecany głównie dzieciom przy ostrych przeziębieniach,
działa przeciwgorączkowo i napotnie. Skuteczny przy schorzeniach górnych dróg oddechowych i przewlekłych stanach zapalnych gardła, zalecany w zaburzeniach pracy serca.
MIÓD Z MNISZKA LEKARSKIEGO,
Zalecany przy schorzeniach wątroby i dróg żółciowych, usprawnia procesy trawienia i przemiany materii.
MIÓD LEŚNY,
Zalecany przy chorobach górnych dróg oddechowych i przeziębieniach. Poprawia odporność organizmu, reguluje przemianę materii
MIÓD WIELOKWIATOWY, MIÓD ŁĄKOWY,
Polecany ogólnie wzmacniająco.  Ma działanie antyalergiczne,
 pomocny przy katarze siennym, posiada szerokie właściwości lecznicze.
MIÓD RZEPAKOWY,
Zalecany przy chorobach serca i układu krążenia, obniża ciśnienie krwi. Polecany w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych,
przy schorzeniach wątroby i dróg żółciowych.
MIÓD WRZOSOWY, 
Z uwagi na wysokie właściwości bakteriobójcze zalecany w chorobach przewodu moczowego, kamicy nerkowej, prostacie, zapaleniu jelita 
oraz biegunce.
MIÓD LIPOWY,
Działa antyseptycznie i uspokajająco, przeciwgorączkowo
i przeciw kaszlowo. Ma zastosowanie przy przeziębieniach,
w stanach niepokoju i bezsenności.
MIÓD SPADZIOWY,
Stosowany przy anemii i w zaburzeniach przemiany materii. 
Posiada właściwości przeciwrakowe, pomocny przy leczeniu schorzeń górnych dróg oddechowych i chorób  serca.
MIÓD AKACJOWY,
Zalecany w zaburzeniach trawiennych, schorzeniach żołądka, jelit, nerek 
i dróg moczowych.

Jeśli chcesz wykorzystać nasze opracowanie - poproś - sam bez naszej zgody nie możesz tego tekstu rozpowszechniać. Chroni nas prawo autorskie.