Olej Słonecznikowy
POWTARZAMY SUKCES! KOLEJNY AUDYT ZAKOŃCZONY
Nasze wszystkie produkty ponownie uzyskały certyfikat "DOCEŃ POLSKIE" znak TOP PRODUKT nieprzerwanie od 2015r
olej słonecznikowy zimnotłoczony - nierafinowany
niezastąpiony w prewencji miażdżycy naczyń krwionośnych -
obniża poziom cholesterolu we krwi
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE:
" Nieoczyszczony. Z wysokogatunkowego ziarna.
Zawiera witaminy: A, wit z grupy B,C,K
i najwięcej ze wszystkich olei roślinnych wit E. To źródło cennych fitosteroli, beta-karotenu, lecytyny i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-6
Olej nasz może być używany „do ssania” w kuracji oczyszczającej organizm. "
Nasz olej cieszy się uznaniem wielu restauracji i punktów gastronomicznych.
OLEJ SŁONECZNIKOWY ZIMNOTŁOCZONY SZCZEGÓLNIE BOGATY JEST W WITAMINĘ E - PEŁNIĄCĄ ROLĘ OCHRONNĄ BŁON KOMÓRKOWYCH. ŹRÓDŁO WIELONIENASYCONYCH KWASÓW TŁUSZCZOWYCH OMEGA-6.
NIEDOBORY KWASÓW TŁUSZCZOWYCH OMEGA-6 MOGĄ PRZYCZYNIĆ SIĘ DO ZMNIEJSZENIA TEMPA WZROSTU, CHORÓB SKÓRY, PODWYŻSZENIA KRZEPLIWOŚCI KRWI ORAZ OSŁABIENIA SYSTEMU IMMUNOLOGICZNEGO.
DZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE OSOBY DOROSŁEJ NA KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA-6
WYNOSI 4G = 2 ŁYŻECZKI OLEJU SŁONECZNIKOWEGO ZIMNOTŁOCZONEGO.
OLEJ SŁONECZNIKOWY POMAGA W PRZYSWAJANIU WITAMIN ROZPUSZCZALNYCH W TŁUSZCZACH: A, D, E I K.
SPOŻYWANIE OLEJU SŁONECZNIKOWEGO BOGATEGO W WITAMINĘ E CHRONI PRZED CHOROBĄ WIEŃCOWĄ SERCA I MIAŻDŻYCĄ.
WŁAŚCIWOŚCI KULINARNE:
OLEJ SŁONECZNIKOWY ZIMNOTŁOCZONY ZAPEWNIA WYSOKĄ JAKOŚĆ POTRAW.
Doskonały dodatek do sosów, dresingów, majonezów, surówek, kasz, past i zup.
Świetny do duszenia i gotowania potraw.
Najwięcej właściwości zachowuje podczas stosowania na zimno.
MA SŁODKI SMAK I ZAPACH ORAZ ZŁOCISTY KOLOR
wartości odżywcze dla 100ml (1 łyżka = 15ml) wartość odżywcza 92g
wartość energetyczna 829 kcal(3400kj)
białko 0g
węglowodany 0g
cholesterol 0g
tłuszcz 92g
kwasy tłuszczowe nasycone 12g
kwasy tł jednonienasycone 24g
kwasy tł wielonienasycone 64g
zawiera witaminę E 46-60 mg( ok 350%)*
* dziennej zalecanej dawki
2 łyżki (30ml) oleju zabezpieczają dzienne zapotrzebowanie na NNKT i wit. E
DLA ZACHOWANIA OPTYMALNYCH WARTOŚCI ZDROWOTNYCH I KULINARNYCH NALEŻY PRZECHOWYWAĆ GO W CHŁODNYM I ZACIEMNIONYM MIEJSCU.
Przy olejach tłoczonych na zimno nierafinowanych, proces tłoczenia jest „prosty”
i tak powstaje nasz olej rzepakowy, słonecznikowy i lniany:
Najpierw wybieramy ziarno. Jego jakość jest bardzo istotna, musi pochodzić ze sprawdzonych upraw i spełniać wysokie parametry jakościowe, aby olej miał przyjemny smak, zapach i zawierał w sobie najcenniejsze dla zdrowia kwasy tłuszczowe, witaminy, enzymy, lecytynę i mikroelementy.
Ziarno jest tu najdroższym elementem produkcji.
Tłoczenie na zimno to proces jednostopniowy, ziarno poddawane jest prasie tylko raz.
A wszystko przebiega następująco.
Ziarno poddawane jest prasie – naciskowi w wyniku którego olej zostaje wytłoczony i cedzidłami odprowadzony do zbiornika zwanego kaskadą, w ten sposób zostają zachowane wszystkie składniki mineralne.
Po „odpoczynku”olej zostaje rozlany do opakowań detalicznych. I w takiej formie trafia do odbiorców.
W butelkach, może pojawić się zawiesina lub osad, które są naturalne i swiadczą o tym, że najcenniejsze właściwości oleju zostały zachowane. Jest to zaleta olei nieoczyszczonych.
W całym procesie tłoczenia nie używa się niczego, co zakłóciłoby jakość i naturalność oleju.
Pozostałości z wytłoczonego ziarna czyli wytłoki inaczej makuchy, stanowią nieocenione źródło witamin dla zwierząt hodowlanych, toteż wykorzystywane są jako pełnowartościowa pasza.
RADA: Jeśli chcesz przedłużyć żywotność oleju, bo nie jesteś w stanie go zużyć w podanym terminie dodaj kilka łyżeczek oleju sezamowego do butelki, proste ale skuteczne...
Olej sezamowy dodany nawet w bardzo małych ilościach do innych olejów roślinnych oraz tłuszczów utwardzonych
może znacznie zwiększać ich trwałość.
Jeśli chcesz wykorzystać nasze opracowanie - poproś - sam bez naszej zgody nie możesz tego tekstu rozpowszechniać. Chroni nas prawo autorskie.