OLEJ LNIANY
KOLEJNY AUDYT ZAKOŃCZONY!POWTARZAMY SUKCES!
Nasze wszystkie produkty ponownie uzyskały certyfikat "DOCEŃ POLSKIE" znak TOP PRODUKT nieprzerwanie od 2015r
Olej lniany PRIMUS - nierafinowany
Nasz olej lniany, tłoczony jest na zimno ze specjalnie wyselekcjonowanych odmian lnu wolnych od GMO.
Jest to olej roślinny o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych Omega -3 i Omega – 6 .
Posiada żółtą barwę, charakterystyczny dla niego lekko orzechowy smak i zapach.
Nasz olej może być z powodzeniem stosowany w diecie opracowanej przez dr Budwig.
Najwięcej właściwości zachowuje podczas stosowania na zimno: jest idealny jako dodatek do surówek, dresingów, sera białego, ryb, kasz i pieczywa. Nie należy go używać do głębokiego smażenia, gdyż wówczas traci swoje cenne właściwości.
Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oleju lnianym usuwają z organizmu nadmiar "złego cholesterolu", równocześnie podnoszą poziom tzw. "dobrego cholesterolu".
Wpływają na rozszerzanie naczyń wieńcowych i zwiększają siłę skurczu mięśnia sercowego. Zmniejszają ryzyko nadciśnienia, miażdżycy oraz chorób serca.
To właśnie z tego względu olej lniany zalecany jest w profilaktyce chorób układu krążenia.
Olej lniany stosowany jest również w profilaktyce chorób przewodu pokarmowego. Wspomaga on leczenie choroby wrzodowej żołądka i jelita grubego.
Stosowany jest w leczeniu schorzeń skóry. Znajduje zastosowanie w przypadku takich chorób jak: toczeń czy łuszczyca. Olejem lnianym skutecznie można leczyć też oparzenia.
Nasz olej lniany tłoczony jest metodami tradycyjnymi i filtrowany jest grawitacyjnie, czyli bez użycia środków chemicznych.
Olej liany należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
OLEJ LNIANY PRIMUS
Jest to w 100% nierafinowany olej lniany tłoczony na zimno.
Wartość odżywcza w 100g (107ml)
wartość energetyczna 3700kj/kcal
białko 0g
węglowodany 0g
tłuszcz 100g
w tym:
nasycone kwasy tłuszczowe 8g
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe 17,7g
wielonienasycone kwasy tłuszczowe 69,3g
kwasy tłuszczowe Omega-3 56g (560%)*
kwasy tłuszczowe Omega-6 13,2g (270%)*
*% zalecanej dziennej dawki do spożycia.
Przy olejach tłoczonych na zimno nierafinowanych, proces tłoczenia jest „prosty” i tak powstaje nasz olej rzepakowy, słonecznikowy i lniany:
Najpierw wybieramy ziarno. Jego jakość jest bardzo istotna, musi pochodzić ze sprawdzonych upraw i spełniać wysokie parametry jakościowe, aby olej miał przyjemny smak, zapach i zawierał w sobie najcenniejsze dla zdrowia kwasy tłuszczowe, witaminy, enzymy, lecytynę i mikroelementy.
Ziarno jest tu najdroższym elementem produkcji.
Tłoczenie na zimno to proces jednostopniowy, ziarno poddawane jest prasie tylko raz.
A wszystko przebiega następująco:
Ziarno poddawane jest prasie – naciskowi w wyniku którego olej zostaje wytłoczony i cedzidłami odprowadzony do zbiornika zwanego kaskadą. W ten sposób zostają zachowane wszystkie składniki mineralne.
Po „odpoczynku”olej zostaje rozlany do opakowań detalicznych. I w takiej formie trafia do odbiorców.
W butelkach, może pojawić się zawiesina lub osad, które są naturalne i świadczą o tym, że najcenniejsze właściwości oleju zostały zachowane. Jest to zaleta olei nieoczyszczonych.
W całym procesie tłoczenia nie używa się niczego, co zakłóciłoby jakość i naturalność oleju.
Pozostałości z wytłoczonego ziarna czyli wytłoki inaczej makuchy, stanowią nieocenione źródło witamin dla zwierząt hodowlanych, toteż wykorzystywane są jako pełnowartościowa pasza.
Jeśli chcesz wykorzystać nasze opracowanie - poproś - sam bez naszej zgody nie możesz tego tekstu rozpowszechniać. Chroni nas prawo autorskie.