O NAS  /  PRODUKTY PRIMUS  /  Olej Słonecznikowy

Olej Słonecznikowy

 

POWTARZAMY SUKCES! KOLEJNY AUDYT ZAKOŃCZONY
Nasze wszystkie produkty ponownie uzyskały certyfikat "DOCEŃ POLSKIE" znak TOP PRODUKT nieprzerwanie od 2015r 

olej słonecznikowy zimnotłoczony - nierafinowany olej słonecznikowy

 

niezastąpiony w prewencji miażdżycy naczyń krwionośnych - 

obniża poziom cholesterolu we krwi

WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE:

" Nieoczyszczony. Z wysokogatunkowego ziarna.
Zawiera witaminy: A, wit z grupy B,C,K
i najwięcej ze wszystkich olei roślinnych wit E.
To źródło cennych fitosteroli, beta-karotenu, lecytyny i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-6
Olej nasz może być używany „do ssania” w kuracji oczyszczającej organizm. "

Nasz olej cieszy się uznaniem wielu restauracji i punktów gastronomicznych.

OLEJ SŁONECZNIKOWY ZIMNOTŁOCZONY SZCZEGÓLNIE BOGATY JEST W WITAMINĘ E - PEŁNIĄCĄ ROLĘ OCHRONNĄ BŁON KOMÓRKOWYCH. ŹRÓDŁO WIELONIENASYCONYCH KWASÓW TŁUSZCZOWYCH OMEGA-6.
NIEDOBORY KWASÓW TŁUSZCZOWYCH OMEGA-6 MOGĄ PRZYCZYNIĆ SIĘ DO ZMNIEJSZENIA TEMPA WZROSTU, CHORÓB SKÓRY, PODWYŻSZENIA KRZEPLIWOŚCI KRWI ORAZ OSŁABIENIA SYSTEMU IMMUNOLOGICZNEGO.

DZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE OSOBY DOROSŁEJ NA KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA-6
WYNOSI 4G = 2 ŁYŻECZKI OLEJU SŁONECZNIKOWEGO ZIMNOTŁOCZONEGO. 

 

OLEJ SŁONECZNIKOWY POMAGA W PRZYSWAJANIU WITAMIN ROZPUSZCZALNYCH W TŁUSZCZACH: A, D, E I K.
SPOŻYWANIE OLEJU SŁONECZNIKOWEGO BOGATEGO W WITAMINĘ E CHRONI PRZED CHOROBĄ WIEŃCOWĄ SERCA I MIAŻDŻYCĄ.

WŁAŚCIWOŚCI KULINARNE:
OLEJ SŁONECZNIKOWY ZIMNOTŁOCZONY ZAPEWNIA WYSOKĄ JAKOŚĆ POTRAW.
Doskonały dodatek do sosów, dresingów, majonezów, surówek, kasz, past i zup.
Świetny do duszenia i gotowania potraw.
Najwięcej właściwości zachowuje podczas stosowania na zimno.
MA SŁODKI SMAK I ZAPACH ORAZ ZŁOCISTY KOLOR

wartości odżywcze dla 100ml (1 łyżka = 15ml) wartość odżywcza 92g
wartość energetyczna 829 kcal(3400kj)
białko 0g
węglowodany 0g
cholesterol 0g
tłuszcz 92g
kwasy tłuszczowe nasycone 12g
kwasy tł jednonienasycone 24g
kwasy tł wielonienasycone 64g

zawiera witaminę E 46-60 mg( ok 350%)*

* dziennej zalecanej dawki


2 łyżki (30ml) oleju zabezpieczają dzienne zapotrzebowanie na NNKT i wit. E

DLA ZACHOWANIA OPTYMALNYCH WARTOŚCI ZDROWOTNYCH I KULINARNYCH NALEŻY PRZECHOWYWAĆ GO W CHŁODNYM I ZACIEMNIONYM MIEJSCU.

Przy olejach tłoczonych na zimno nierafinowanych, proces tłoczenia jest „prosty” 
i tak powstaje nasz olej rzepakowy, słonecznikowy i lniany:

Najpierw wybieramy ziarno. Jego jakość jest bardzo istotna, musi pochodzić ze sprawdzonych upraw i spełniać wysokie parametry jakościowe, aby olej miał przyjemny smak, zapach i zawierał w sobie najcenniejsze dla zdrowia kwasy tłuszczowe, witaminy, enzymy, lecytynę i mikroelementy.
Ziarno jest tu najdroższym elementem produkcji.
Tłoczenie na zimno to proces jednostopniowy, ziarno poddawane jest prasie tylko raz.
A wszystko przebiega następująco.
Ziarno poddawane jest prasie – naciskowi w wyniku którego olej zostaje wytłoczony i cedzidłami odprowadzony do zbiornika zwanego kaskadą, w ten sposób zostają zachowane wszystkie składniki mineralne.
Po „odpoczynku”olej zostaje rozlany do opakowań detalicznych. I w takiej formie trafia do odbiorców.

W butelkach, może pojawić się zawiesina lub osad, które są naturalne i swiadczą o tym, że najcenniejsze właściwości oleju zostały zachowane. Jest to zaleta olei nieoczyszczonych.

W całym procesie tłoczenia nie używa się niczego, co zakłóciłoby jakość i naturalność oleju.

Pozostałości z wytłoczonego ziarna czyli wytłoki inaczej makuchy, stanowią nieocenione źródło witamin dla zwierząt hodowlanych, toteż wykorzystywane są jako pełnowartościowa pasza.

RADA: Jeśli chcesz przedłużyć żywotność oleju, bo nie jesteś w stanie go zużyć w podanym terminie dodaj kilka łyżeczek oleju sezamowego do butelki, proste ale skuteczne...

Olej sezamowy dodany nawet w bardzo małych ilościach do innych olejów roślinnych oraz tłuszczów utwardzonych
może znacznie zwiększać ich trwałość.

 Jeśli chcesz wykorzystać nasze opracowanie - poproś - sam bez naszej zgody nie możesz tego tekstu rozpowszechniać. Chroni nas prawo autorskie.